Kihlasormus kulkee kantajan mukana koko loppuelämän. Siksi sen valinnassa ei kannata hätiköidä. Tyylin lisäksi valinnassa kannattaa pohtia myös käytännöllisyyttä. “Yhä useammin pariskunnat suuntaavat koruostoksille yhdessä kosinnan jälkeen, mutta myös yllätyskosintoja tapahtuu”, kertoo Laatukorun myyjä Sonja. Tässä Sonjan vinkit siihen, mitä kihlasormuksen valinnassa kannattaa ottaa huomioon.
Millainen on tyylisi?
Kihlasormuksen valinnassa tärkeintä on miettiä omaa tyyliä ja mieltymyksiä.
“Kihlasormusten kategorioissa trendit eivät ole niin vahvoja kuin asustekorujen puolella. Mallit ovat usein ajattomia ja klassisia. Toki trendejäkin ilmenee. Esimerkiksi halo-malliset, tyynyn muotoiset kihlasormukset ovat kasvattaneet suosiotaan kuninkaallisten häiden inspiroimana”, kertoo Laatukorun myyjä Sonja.
Valikoimaa riittää laidasta laitaan: näyttävistä, monia timantteja yhdistävistä sormuksista aina yksinkertaisiin ja klassisiin vaihtoehtoihin. Inspiraatiota voi etsiä esimerkiksi nettikaupasta, häälehdistä tai vaikka Pinterestistä. Laatukorun valikoimasta löytyy valinnanvaraa jokaiseen tyyliin, tarpeeseen ja budjettiin.
Uniikkia sormusta etsiessä hyvä vaihtoehto on sormuksen teettäminen. Laatukorun verstaalla Hyvinkäällä sormuksen voi valmistaa vaikka vanhojen arvokorujen materiaaleja hyödyntäen.
Platinaa, kultaa vai hopeaa? Timantilla vai ilman?
“Suosituin materiaali kihlasormuksissa on valkokulta, mutta keltakultaiset vaihtoehdot ovat nousussa. Myös arvokas platina on suosittu jalometalli kihlasormuksissa”, Sonja kertoo.
Jalometallin väri kannattaa valita omien mieltymysten mukaan. Nykypäivänä ei myöskään tarvitse huolehtia siitä, että kaikki korut olisivat samanvärisiä, sillä eri metallien yhdistäminen on trendikästä. Jos sormuksen kantajan kädet ovat rankassa käytössä esimerkiksi fyysisen työn takia, on hopeinen tai titaaninen sormus hyvä valinta arkikäyttöön. Jos kihlasormukseen haluaa kiven, on timantti perinteinen ja pettämätön valinta. Myös muunlaiset koru- ja jalokivet sopivat kihlasormuksiin.
“Nykypäivänä ei ole tavatonta, että mieskin haluaa timantin kihlasormukseensa. Miehille sopii esimerkiksi tasainen flakka-sormus, johon timantti istutetaan pinnan myötäiseksi“, Sonja neuvoo.
Usein valkokultaisissa sormuksissa on rodinointipinnoite, joka lisää sormuksen kiiltoa. Ajan myötä pinnoite kuluu ja valkokullan luontainen, rodinointia hieman tummempi sävy tulee esille. Sormuksen alkuperäisen kiillon saa palautettua uusimalla rodinoinnin. Rodinointia suositellaan uusittavan sormuksiin muutaman vuoden välein.
Mikä malli ja istutus?
Perinteisesti miehet käyttävät vain kihlasormusta, mutta naisilla nimetöntä koristavat usein sekä kihla- että vihkisormus. Jos suunnitteilla on kahden sormuksen käyttäminen samassa sormessa, on tämä syytä muistaa ottaa huomioon jo ensimmäistä sormusta valitessa. Ihanteellisessa tapauksessa vihkisormus sopii kihlasormuksen viereen tyylillisesti kuin istuvuudeltaankin. Klassisin ja yleisin malli yksikivisille sormuksille on kruunuistutus, joka tuo jalokiven kauniisti esille, mutta istutustyyleissä löytyy paljon muitakin vaihtoehtoja. Naisten kihlasormuksessa malleja on rajaton määrä, ja omaan tyyliin ja budjettiin sopiva sormus löytyy varmasti.
“Lähtökohtaisesti kaikki mallit ovat suunniteltu istumaan toisen sormuksen kanssa. Parhaiten yhteen sopivat sormukset löytää kokeilemalla”, Sonja kertoo.
Miesten kohdalla valinta on yleensä helpompi, sillä valikoima on kapeampi ja perustuu hyväksi havaittuihin klassikkoihin: puolipyöreisiin ja flakka- eli tasareunaisiin sormuksiin.
Miten sormus istuu arkeen?
Sormusta valitessa on hyvä huomioida, millaisissa olosuhteissa sormusta käyttää. Kihlasormuksissa suositut kulta ja platina ovat kestäviä materiaaleja ja sopivat hyvin arkiseen käyttöön. Laadukkaissa sormuksissa jalokivien istutukset on tehty huolella ja mahdollisimman kestäviksi.
Kestävistä materiaaleista ja toteutuksesta huolimatta korut eivät kuitenkaan kestä mahdottomia. Varovaisuus on aina suositeltavaa sormusta käytettäessä. Esimerkiksi kuntosalilla käymisen tai muiden fyysisesti aktiivisten suoritusten aikana, jossa sormukseen voi kohdistua kovia iskuja tai hankausta, on sormus suositeltavaa jättää pois.
“Arvokkaan kihlasormuksen rinnalle voi myös ostaa edullisemman, esimerkiksi hopeasta tai titaanista valmistetun sormuksen arkikäyttöön, jos on esimerkiksi töissä kädet joutuvat kovalle koetukselle”, Sonja vinkkaa.
Mikä koko on oikea?
Oikean koon valitsemiseen on vain yksi toimiva keino: sovittaminen vasempaan nimettömään.
“Tieto muiden sormien koosta ei paljasta oikeaa kokoa, sillä useimmiten sormet ovat keskenään erikokoisia. Harvemmin vasemman käden nimetön ja oikean nimetön ovat identtisen kokoisia tai mallisia”, Sonja painottaa.
Laatukorun verkkokaupasta voi tilata sormusmitan, jolla oikean koon saa näppärästi selville. Laatukoru-myymälöissä asiantuntijamme auttavat mielellään oikean koon ja mallin valinnassa.
Milloin kihlasormus kannattaa kaiverruttaa?
Yhä useammin pariskunnat suuntaavat sormusostoksille yhdessä kosinnan jälkeen. Jos kuitenkin haluat perinteiseen tapaan yllättää sormuksella kosintahetkellä, suosittelemme kaivertamisen tilaamista vasta, kun sormus on sovitettu ja hyväksi todettu. Näin sormuksen kokoa voi vielä muuttaa ja mallia tarvittaessa vaihtaa. Kaiverrusta varten voi ostaa myös lahjakortin, joka on helppo käyttää myöhemmin.
Muistathan, että myymälöissämme on 14 vuorokauden vaihto-oikeus ja verkkokaupasta ostetuilla tuotteilla on 30 vuorokauden vaihto- ja palautusoikeus. Tuotteen tulee olla alkuperäisessä kunnossa ja kaivertamaton.