Tunnetko timantit? Tietoa laatuluokittelusta ja hiontamuodoista

Tunnetko timantit? Tietoa laatuluokittelusta ja hiontamuodoista

Kotimaisten Silván-korujen valmistuksessa käytettävät timantit valitaan tarkoin kriteerein. Mutta mikä timantti oikeastaan on? Ja mitä timanttien laatuluokituksella ja hiontamuodoilla tarkoitetaan?
Kihlasormuksen valinta: Mitä ottaa huomioon? Luet nyt Tunnetko timantit? Tietoa laatuluokittelusta ja hiontamuodoista Lukuaika arviolta 5 minuuttia Seuraava Tiedätkö, miksi hopea tummuu? Näillä vinkeillä palautat hopeakoruihin kiillon

Kotimaisten Silván-korujen valmistuksessa käytettävät timantit valitaan tarkoin kriteerein. Mutta mikä timantti oikeastaan on? Ja mitä timanttien laatuluokituksella ja hiontamuodoilla tarkoitetaan? 

 

Timantti on syvällä maan kuoressa muodostunut jalokivi, jonka tulivuoren purkaus on tuonut maan päälle. Sen ylivoimaisia ominaisuuksia muihin jalo- ja korukiviin nähden ovat esimerkiksi voimakas kiilto, loisto ja kovuus. Timantti koostuu hiilestä. Sen kauneus johtuu rakenteesta, jossa hiiliatomit ovat pakkautuneet kolmion muotoisin sidoksin toisiinsa.

Timantti on kovin luonnosta löydetty aine, eikä mikään muu aine pysty naarmuttamaan sitä. Kaikki muut kovinakin tunnetut materiaalit tulevat kaukana perässä. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että kovuus ja kestävyys ovat kaksi eri asiaa. Timantti voi myös lohjeta vahingossa, vaikka korun istutustyyli suojaakin kiveä. Timantti myös rikkoutuu jos sitä lyö esimerkiksi vasaralla. Vanhaa myyttiä timantin aitouden toteamiseksi ei siksi kannata uskoa.  

Timanttien hiontamuodot

Timantit hiotaan aina hyvin tarkkojen sääntöjen mukaisesti. Hiontamuotojen suunnittelussa on pyritty maksimoimaan timantin parhaat ominaisuudet. Kehämuodoltaan pyöreä briljanttihionta on ylivoimaisesti yleisin hiontamuoto. Muilla hiontamuodoilla (nk. Fancy) loisto ei välttämättä ole yhtä hyvä kuin briljantilla, mutta monet haluavat esimerkiksi vihkisormukseensa hieman erikoisemman muotoisen kiven. Erilaiset hiontamuodot ovat siksi yleistyneet vuosien saatossa. Tyypillisiä hiontamuotoja ovat:

1. Briljantti (Brilliant)

Briljantti on eniten käytetty timantin hiontamuoto. Se koostuu 56 viisteestä eli tasaiseksi hiotusta ja kiillotetusta pinnasta, sekä taulusta ja mahdollisesta kärkiviisteestä. Tämä hionta on suunniteltu siten, että se palauttaa mahdollisimman suuren osan siihen lankeavasta valosta takaisin ylöspäin ja katsojan silmään. Tällaista ominaisuutta kutsutaan loistoksi. Kaikki briljanttihiotut timantit eivät kuitenkaan ole yhtä kauniita. Oikein valituilla viistekulmilla ja viisteiden välisellä symmetrialla on suurta merkitystä timantin loiston ja tulen kannalta.

2. Markiisi (marquise) 1. Navette

Markiisi on suosittu timantin hiontamuoto. Se on myös karaattihinnaltaan esimerkiksi briljanttia edullisempi. Markiisihionta on kiehtova, sillä sen pinta-ala kokoon nähden on suuri. Kivet näyttävät monesti kookkaammilta kuin ovatkaan. Markiisin muoto ei kuitenkaan mahdollista aivan samanlaista loistoa kuin briljantin.

3. Ovaali briljantti

Hiottavan raakatimantin muoto on usein sellainen, että siitä kannattaa tehdä kehämuodoltaan ovaali. Painoonsa nähden ovaali briljantti on yleensä edullisempi kuin pyöreä briljantti. Tavallisesti kivissä on kaikki samat viisteet kuin briljantissa.

4. Pisara (Pear) 1. Pendeloque

Pisaran voi ajatella olevan puoliksi pyöreä briljantti ja puoliksi markiisihiontainen. Kivissä saattaa kuitenkin olla eri määrä viisteitä kuin briljantissa. Pisara on melko harvinainen valinta sormukseen, mutta esimerkiksi riipuksessa tai korvakoruissa sen kauneus pääsee oikeuksiinsa.

5. Smaragdihionta (Emerald cut)

Nimensä mukaisesti tämä hionta kehitettiin alunperin toiselle jalokivelle, smaragdille. Sen hyviä ominaisuuksia ovat mm. mahdollisen värin voimistaminen ja kestävät typistetyt kulmat, jotka eivät rikkoudu istutettaessa kovin helposti.

6. Baguette eli porrashionta

Baquette on ensimmäisen timantille kehitetyn hionnan eli tauluhionnan nykyaikainen vastine. Tämä myös porrashionnaksi kutsuttu hiontamuoto on nykyään melko harvinainen valinta. Useimmiten sitä käytetään sormuksen sivukivinä, mahdollisesti kanavaistutettuna.

7. Sydän (Heart)

Sydämen muotoinen timantti symboloi vahvasti rakkautta. Hyvin tehdyn sydänhiontaisen kiven leveys ja pituus ovat suunnilleen yhteneväiset.

8. Princess

Princess-hionta on kasvattanut viime vuosien aikana ja se onkin toiseksi suosituin hiontamuoto Briljantin jälkeen. Kivet ovat tyypillisesti briljanttia edullisempia, koska poikkileikkaukseltaan neliön muotoisesta raakakivestä menee vähemmän materiaalia hukkaan hionnan yhteydessä.

Timantin arvo määräytyy sen laadun perusteella

Tunnetko timanttien laatuluokituksen perusteet? Kunnollinen laatuluokittelu perustuu aina yleisesti hyväksyttyihin nimikkeistöihin ja luokittelujärjestelmiin.

1. Paino (carat)

Timantin paino on varsin yksiselitteinen asia. Se mitataan punnitsemalla irtotimantti eli koruun istuttamaton kivi vaa'alla. Painon mittayksikkö on karaatti (ct.) joka on gramman viidesosa. Esim. 1 ct. painaa siten 0,2 grammaa.

Monikivisissä koruissa ilmoitetaan usein timanttien yhteispaino. Timantin arvo nousee huomattavasti sen koon kasvaessa, joten esim. 1 kpl 1 ct.:n kivi on selvästi arvokkaampi kuin 10 kpl 0,10 ct:n kiveä.

2. Väri (color)

Värin suhteen kysymys on ennemminkin värittömyyden kuin värin luokittelusta. Timantit sisältävät yleensä pienen määrän typpeä, joka antaa niille täysin värittömästä kellertävän kautta keltaiseen olevan värin. Värittömimmät luokat ovat River (R), Top Wesselton (TW) ja Wesselton (W). Keltaisuutta alkaa asteittain näkyä luokissa Top Crystal, Crystal, Top Cape, Cape, Light Yellow ja Yellow. Värin luokittelu on tarkkuutta vaativaa työtä ja se on tehtävä mielellään silloin, kuin timanttia ei vielä ole istutettu. Laatukoru määrittele kaikki timanttinsa tarkasti.

3. Puhtaus (clarity)

Timantti on muiden jalokivien tapaan luonnontuote, joka esiintyy vain harvoin täysin puhtaana. Kiven sisään voi kiteytyä muita mineraaleja, kuten granaatteja, tai jopa toinen pienempi timantti. Kivi voi myös lohkeilla maapaineen puristuksessa. Tällaisia epäpuhtauksia sanotaan sulkeumiksi. On tärkeää ymmärtää, että kyse ei ole virheistä. Silván-koruissa käytetyt timantit ovat varsin puhtaita (VVS). Niiden sulkeumat ovat niin pieniä, etteivät ne näy paljain silmin tai vaikuta kiven loistoon.

Monet haluavat hankkia timantin, jonka puhtausluokitus on VVS. VVS-kiven sulkeuman tulee olla nimensä mukaisesti todella pieni. Laatuluokkana VVS on hieman enemmän kuin korussa olevalta timantilta kannattaisi vaatia.

Puhtausluokitukset ovat:

Flawless (FL): Täysin puhdas
Internally Flawless (IF)
Very Very Small Inclusions (VVS), erittäin pieniä sulkeumia
Very Small Inclusions (VS), erittäin pieniä sulkeumia
Small Inclusions (SI), pieniä sulkeumia.
Piquee/Inclusons (P tai I), suuria sulkeutumia

4. Hionnan laatu (Cut)

Hionnan laatu on eniten timantin ulkonäköön vaikuttaja tekijä.  Hionnan laadulla ei tarkoiteta käytettyä hiontamuotoa, vaan sitä, kuinka hyvin tietyn hiontamuodon mittasuhteet on valittu ulkonäöltään mahdollisimman loistavan kiven valmistamiseksi, ja kuinka huolellisesti ja symmetrisesti itse hionta- ja kiillotustyö on tehty.

Silván-koruissa käytetyt timantit on hiottu parhaalla ammattitaidolla. Tämä takaa timanttien upean loiston.

Kommentoi

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.

Ilmainen toimitus kaikkiin tilauksiin