Laboratoriotimanttisormukset - mitä laboratoriotimanteista on hyvä tietää - Laatukoru blogi

Laboratoriotimanttisormukset - mitä synteettisistä timanteista on hyvä tietää?

Timanttimarkkinoita uudistavalla tulokkaalla on monta nimeä: laboratoriotimantti, labratimantti, synteettinen timantti, man made -timantti ja lab grown-timantti. Näillä tarkoitetaan timanttia, joka on kasvatettu teollisesti valvotuissa laboratorio-olosuhteissa ja jonka ominaisuudet vastaavat syvältä maaperästä louhitun luonnontimantin ominaisuuksia. Uudistimme Silván-timanttisormusmallistoamme tuomalla laboratoriotimantit vaihtoehdoksi valikoituihin timanttisormusmalleihimme. Halutuimmat halosormukset, solitaire-sormukset sekä rivisormuksemme ovat nyt tilattavissa myös laboratoriotimanteilla.

Laboratoriotimantin kovuus, kestävyys ja säihke on aivan kuten luonnontimantilla ja sen laatuluokittelussa käytetään samoja periaatteita. Vaikka timantin alkuperä ei määritä timantin ominaisuuksia, vaikuttaa se oleellisesti muihin asioihin, kuten timantin hintaan. Laboratoriotimantti on jonkin verran luonnontimanttia edullisempi ja siten se voi olla hyvä vaihtoehto pienemmän budjetin sormuksissa tai kun sormukseen halutaan erityisen isoja kiviä, saadaan laboratoriotimantilla hinta alhaisemmaksi. Myös erilaiset eettiset kysymykset puhuttavat laboratoriotimanttien yleistyessä. Kerromme tässä artikkelissa, mitä laboratoriotimantit ovat, kuinka ne kasvatetaan, millaisia eettisiä näkökulmia niihin liittyy ja kuinka ne eroavat luonnontimanteista. Kattava artikkelimme auttaa sinua valitsemaan vihkisormukseesi itsellesi sopivimman timanttivaihtoehdon.

Mikä on laboratoriotimantti?

Laboratoriotimantti on valvotuissa laboratorio-olosuhteissa valmistettu timantti, joka vastaa kemialliselta rakenteeltaan ja ominaisuuksiltaan maan uumenissa kasvanutta luonnontimanttia. Ihmisen valmistamat timantit ovat suhteellisen uusi tulokas korumarkkinoilla, vaikka ensimmäinen onnistunut laboratoriotimanttikokeilu tehtiinkin jo 1950-luvulla. Laboratoriotimantit kasvatetaan hiiliatomeista luonnontimantin syntyprosessia jäljittelemällä tai hyödyntäen kuumuutta ja hiiltä sisältävää kaasuseosta. Molempien menetelmien lopputuloksena on aito timantti, joka myös luokitellaan painon, värin, puhtauden ja hionnan mukaan aivan kuten luonnontimantti.

Laboratoriotimantti tai synteettinen timantti. Käytettiinpä mitä nimeä tahansa, on laboratoriotimantit erotettava timanttijäljitelmistä, kuten kuutiollinen zirkonia tai moissaniitti, joiden ominaisuudet eivät vastaa aidon timantin ominaisuuksia. Timanttijäljitelmien kovuus ja valontaitto-ominaisuudet ovat huomattavasti heikompia kuin aidon timantin. Laboratoriotimantti puolestaan on ominaisuuksiltaan niin lähellä luonnontimanttia, että jopa kokeneiden gemmologien on vaikea erottaa laboratoriossa valmistetut timantit luonnontimanteista pelkästään katsomalla loopin läpi. Vastuulliset laboratoriotimanttien valmistajat merkitsevätkin laboratoriotimantit pienillä kaiverruksilla. Lisäksi laboratoriotimantit ovat tunnistettavissa ultraviolettivalon avulla.

Miten laboratoriotimantti valmistetaan?

Laboratoriotimantteja valmistetaan kahdella eri menetelmällä, HPHT eli High Pressure - High Temperature -menetelmällä sekä CVD eli Chemical Vapor Deposition -menetelmällä. HPHT-menetelmässä jäljitellään laboratorio-olosuhteissa sitä, mitä timantinsyntyprosessissa tapahtuu syvällä maaperässä. HPHT-menetelmässä käytetään nimensä mukaisesti suurta painetta ja kuumuutta. Tällä menetelmällä tehtiin myös ensimmäinen onnistunut laboratoriotimantti 1950-luvulla.

CVD-menetelmällä valmistetut timantit ovat tulleet markkinoille myöhemmin. CVD osoittautui menetelmänä HPHT-menetelmää tehokkaammaksi etenkin, kun tavoitteena on mahdollisimman puhdas ja kooltaan suurempi timantti. CVD-menetelmässä hyödynnetään kuumuutta ja hiilivetykaasuseosta. Kun kaasuseosta lämmitetään energialähteellä, vapautuu siitä hiiliatomeja, jotka kertyvät kasvualustalle kasvattaen timanttia. CVD-menetelmä on kustannustehokkaampi ja sillä pystytään tehokkaammin kontrolloimaan syntyvän timantin laatua, kuten sulkeumien määrää.

Laatukorun Silván-sormuksissa, joihin on valittavissa laboratoriotimantti, on käytetty CVD-menetelmällä valmistettuja laboratoriotimantteja.

Miten laboratoriotimantti ja luonnontimantti eroavat toisistaan?

Laboratoriossa kasvatetulla timantilla on samat fyysiset ja kemialliset ominaisuudet kuin vastaavilla luonnontimanteilla. Ainoa merkittävä ero on niiden alkuperässä: laboratoriotimantti kasvatetaan valvotuissa laboratorio-olosuhteissa muutamassa viikossa, kun taas luonnontimantit ovat syntyneet täysin kontrolloimattomissa olosuhteissa maan uumenissa miljardien vuosien ajan. Molemmat timantit ovat niin sanottuja aitoja timantteja.   

Timantin alkuperä vaikuttaa oleellisesti timantin hintaan. Siinä, missä laboratoriotimantti on uusiutuva ja sitä voidaan valmistaa rajattomasti, luonnontimantti ei uusiudu, vaikkakin niitä edelleen louhitaan esille. Tästä syystä laboratoriotimantti on luonnontimanttia edullisempi. Tuotantotapojen kehittyessä laboratoriotimantit yleistyvät ja tarjonnan kasvaessa myös hintakilpailu kiristyy. Sijoitusmielessä laboratoriotimanttia ei siis kannata hankkia, mutta monia muita etuja sen edullisessa hinnassa ja saatavuudessa on. Iso luonnontimantti voi monen kukkarolle olla hyvinkin merkittävä investointi, samoin kuin harvinaiset värilliset timantit. Kun laboratoriotimanttien saatavuus kasvaa, voi pienemmälläkin vihkisormusbudjetilla hankkia kookkaamman timantin tai saada sen haluamassaan värissä.

Laboratoriotimanttia ja luonnontimanttia ei voida erottaa silmällä. Laboratoriotimantti on mahdollista tunnistaa merkinnän tai ultraviolettivalon avulla. Ihmisen kasvattamien timanttien yleistyessä myös tekniikka niiden tunnistamiseen kehittyy.

Onko laboratoriotimantti luonnontimanttia eettisempi valinta?

Laboratoriotimantteja on kutsuttu myös ’ekologisiksi ja eettisiksi timanteiksi’. Näin puhuttaessa laboratoriotimantit halutaan erottaa louhituista timanteista ja kaivostoiminnan vaikutuksista ympäristöön sekä paikallisyhteisöihin. On totta, että koska laboratoriotimantteihin ei liity louhintaa, ei niiden kohdalla ole tarve puhua esimerkiksi kaivostoiminnan ympäristövaikutuksista. Sen sijaan on hyvä muistaa, että timantin kasvattamiseen laboratorio-olosuhteissa kuluu hyvin paljon energiaa, jolloin myös niiden tuottamiseen liittyy eettisiä ja ekologisia kysymyksiä. Timanttilaboratorioita löytyy tällä hetkellä muutamasta Euroopan maasta, Yhdysvalloista, Kiinasta, Intiasta ja Israelista.

Laboratoriotimantin ja luonnontimantin asettaminen vastakkain vastuullisuusnäkökulmasta ei ole ongelmatonta, eikä toinen ole automaattisesti toista eettisempi valinta. Louhittujen timanttien markkinoita valvotaan sertifikaatein ja niiden laillinen alkuperä pystytään jäljittämään. GIA-sertifikaatin saaneet timantit on tuotettu kansainvälisesti tunnustettujen työ-, kauppa- sekä ympäristöystävällisyysstandardien mukaisesti, ja samalla ne edistävät timanttikaupan läpinäkyvyyttä.

Laboratoriotimantit ovat tervetullut vaihtoehto luonnontimanttien rinnalle ja niiden kysyntä onkin kovassa nosteessa. Toiselle louhimaton, laboratoriossa kasvatettu timantti on eettinen valinta, toista se kiinnostaa jo hintansakin puolesta. Tuomalla laboratoriotimanttisormukset osaksi vihkisormusvalikoimaamme vastuullisten luonnontimanttien rinnalle, annamme asiakkaillemme mahdollisuuden valita itselleen sopivimman timantin.

Mitä tulee ottaa huomioon laboratoriotimantteja hankkiessa?

Laboratoriotimantit luokitellaan samalla tavoin kuin luonnontimantit. Kun laboratoriotimantin on valmis, se lähetetään riippumattoman asiantuntijan sertifioimaksi. Laboratoriotimantin laatuluokittelu on sama kuin luonnontimantin. Siinä määritellään timantin paino, väri, puhtaus ja hionta. Jokainen laboratoriotimantti myös on luonnontimantin tavoin oma uniikki yksilönsä.

Aidon laboratoriotimanttisormuksen voikin huoletta ostaa sen ominaisuuksien, kuten kestävyyden ja säihkeensä puolesta, mutta sijoitusmielessä emme sen hankkimista suosittele. Laboratoriotimanttiala on vielä alussa ja tuotantotapojen kehittyessä myös hintakilpailu kiristyy. Laboratoriotimanttien arvon säilytystä tulevaisuudessa voidaan vain ennustaa ja uusiutuvuutensa vuoksi ne ovat uusitumattomiin luonnontimantteihin verrattuna hyvin erilaisessa asemassa.

Silván-laboratoriotimanttisormukset nyt Laatukorulta

Silván-timanttisormusmallistomme uudistui helmikuussa 2023 ja valikoimaan tuotiin laboratoriotimanttisormukset. Tuomme suosituimpiin vihkisormus- ja kihlasormusmalleihimme valittavaksi myös laboratoriossa kasvatetut timantit. Mallistosta löydät esimerkiksi kaikkein halutuimmat Silván-halosormukset, tyylikkäät Silván Solitaire -sormukset sekä kauniit monikiviset Silván Charlotte -sormukset klassisia rivisormusmalleja unohtamatta. Kaikki sormusmallit ovat saatavilla eri kullansävyissä, kelta-, valko- ja ruusukultaisena. Hyvinkäällä Laatukorun omalla kultasepänverstaalla käsityönä valmistetut Silván-timanttisormukset ovat Avainlippu-merkittyjä ja aina 100-prosenttisesti kierrätetystä kullasta valmistettuja.

Tutustu laboratoriotimanttisormuksiin täällä

Kommentoi

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.

Ilmainen toimitus kaikkiin tilauksiin