Kuinka mitata sormuksen koko kotona - opas ja ohjeet

Kuinka mitata sormuksen koko kotona?

Sormuksen tilaaminen netistä voi mietityttää: Kuinka varmistun oikeasta koosta ja mitä koon valinnassa tulee ottaa huomioon? Entä jos tilaan väärän kokoisen sormuksen? Ihanteellista toki olisi selvittää oikea koko myymälässä ammattilaisen kanssa, mutta aina se ei ole mahdollista. Ei kuitenkaan hätää, sormuksen koko on nimittäin melko helposti mitattavissa myös kotona. Hyödynnä vanhaa sormustasi, tulostettavaa koko-opastamme tai viivainta ja nauhaa. Jos sinulla ei ole kiire, voit myös tilata sormusmitan verkkokaupastamme. Kokosimme tähän artikkeliin ohjeita, miten mitata sormuksen koko helposti kotona.

Vinkkejä sormuksen koon selvittämiseen

Sormuksen tulee olla juuri oikean kokoinen, sillä liian pieni tai suuri sormus on epämiellyttävä käyttää. Oikean kokoinen sormus tuntuu riittävän napakalta ja toisaalta riittävän väljältä liukuakseen sormen keskinivelen läpi. Oikean sormuskoon selvittämisessä on hyvä huomioida muutama asia. Nappaa siis alla olevat vinkkimme talteen:

  • Sormen koko vaihtelee hieman päivän aikana. Mittaa sormen koko useamman kerran päivän aikana, ja ainakin aamulla, keskipäivällä ja illalla. Näin saat varmimmin selville oikean kokosi.
  • Sormesi koko voi vaihdella myös lämpötilan mukaan. Sormesi on todennäköisesti hieman paksumpi kesähelteellä kuin talvipakkasella. Huomioithan siis vuodenajan ja lämpötilan valitessasi oikeaa sormuskokoa.
  • Mitä leveämpi sormus on, sitä tiukemmin se istuu sormessasi. Mikäli olet hankkimassa leveää sormusmallia, kannattaa valita 0,5 mm isompi koko.
  • Kun mittaat sormesi kokoa kotioloissa, ole tarkkana. Yksi millimetri tarkoittaa kokonaista sormuskokoa.

Sormuksen koon mittaaminen koko-oppaamme avulla

Jos sormuksen hankinnalla on kiire, suosittelemme käyttämään sormuksen koko-opastamme. Sen avulla sormuksen koon mittaaminen on suhteellisen helppoa kotona ilman erikoisia työkaluja. Sormuksen koko-opas auttaa sinua mittaamaan oikean kokosi tulosteessa olevan ohjeen ja viivottimen tai vanhan sormuksesi avulla. Koko-oppaasta löydät yksityiskohtaiset ohjeet sekä hyödyllisiä vinkkejä, joita noudattamalla onnistut varmasti. Sormuksen koko-opas avautuu selaimeesi PDF-muodossa.

Tulosta ilmainen sormuksen koko-opas

Selvitä sormuksen oikea koko vanhan sormuksen avulla

Sormuksen koko on yhtä kuin sormuksen sisämitan halkaisija millimetreinä. Näin ollen vanha sormus, joka istuu sormeesi täydellisesti, on tehokas tapa selvittää oikea koko. Sisämitan voi mitata viivaimen avulla, mutta tarkkuuttaa sormuksen sisämitan selvittämiseen tuo työntömitta. Työntömitta kertoo sormuksesi sisämitan 0,1 mm tarkkuudella. Jos et omista työntömittaa ja viivaimella mittaaminen tuntuu epävarmalta, löytyy sormuksen koon selvittämiseen myös muita keinoja. Sormuksen koko-oppaassamme on mittataulukko, jonka avulla voit selvittää sormuksen koon.

Näin mittaat sormuksen oikean koon nauhan ja viivoittimen avulla

Kuinka mitata sormuksen koko, jos käytössä ei ole vanhaa sormusta, työntömittaa eikä tulostaminen onnistu? Vanha kikka sormuksen koon selvittämiseen on käyttää nauhaa ja viivoitinta. Nauha voi olla esimerkiksi lahjanarua tai ohut pätkä paperia. Nauhan ja viivoittimen lisäksi tarvitset lisäksi vain sakset ja kynän.

  1. Leikkaa lyhyt pätkä nauhaa ja kääri se mitattavan sormen ympärille sen leveimmästä kohdasta. Katsothan, että nauha istuu hyvin; ei ole liian löysällä eikä kiristä.
  2. Merkitse kohta, jossa nauhan päät kohtaavat esim. kynällä ja levitä nauha suoraksi tasaiselle pinnalle. Mittaa nauhan pituus merkkiin asti viivoittimella ja näin olet selvittänyt sormesi ympärysmitan. 
  3. Sormuksen koon saat selville esimerkiksi sormuksen koko-oppaastamme tai sormuksen kokotaulukosta, joka löytyy sormusmitta-sivulta (sivun alimmaisena). Käytä koko-oppaan viimeisen sivun mittataulukkoa muuntamalla sormen ympärysmitta sormuksen kooksi. Mikäli koko jää kahden koon välille tai olet epävarma oikeasta sormuskoosta, suosittelemme valitsemaan suuremman koon.

Tilaa sormusmitta

Mikäli sormuksen hankinta ehtii odottaa pari viikkoa, suosittelemme ilmaisen sormusmitan tilaamista. Sormusmitta saapuu kirjepostina suoraan kotiin ja sen saapumiseen menee keskimäärin 1–2 viikkoa. Sormusmitta on asiakkaillemme maksuton ja sen avulla on mahdollista mitata sormuksen koko erittäin luotettavasti. 

Tilaa ilmainen sormusmitta

Usein kysyttyjä kysymyksiä sormuksen koosta

Mistä tietää sormuksen oikean koon?

Sormuksen tulee istua sormeen riittävän napakasti ja toisaalta sen on oltava tarpeeksi väljä liukuakseen sormen keskinikaman yli. Täydellisesti sormeen istuvaa sormusta on miellyttävä ja lähes huomaamaton käyttää.

Voiko sormuksen kokoa muuttaa jälkikäteen?

Sormukseen koon muuttaminen onnistuu yleensä vielä jälkikäteenkin, mutta muutamia poikkeuksia on:

  • Titaanisormuksiin, zirkonium-sormuksiin sekä keraamisiin sormuksiin ei niiden materiaalin johdosta ole mahdollisia tehdä koon muutosta.
  • Sormuksiin, joissa on runsaasti timantteja tai jalokiviä rungossa ei ole mahdollista tehdä koon muutosta.
  • Sormuksiin, joissa on kuvioitu tai koristeltu pinta, ei ole mahdollista tehdä koon muutosta.

Verkkokaupastamme tilatuilla tuotteilla on kuitenkin 30 päivän vaihto- ja palautusoikeus. Se tarkoittaa, että kaikki kaivertamattomat, käyttämättömät ja alkuperäisessä kunnossa olevat sormukset on mahdollista vaihtaa sopivampaan kokoon. Näin sormuksen koon suhteen ei kannata menettää yöuniaan. Asiakaspalvelumme auttaa ongelmatilanteissa ja kertoo sinulle parhaan ratkaisun tilanteeseen.

Voinko mitata sormuksen koon vanhasta sormuksestani?

Olemassa oleva täydellisesti istuva sormus on mitä parhain tapa saada sormuksen koko selville. Käytä apunasi työntömittaa tai tulostettavaa sormuksen koko-opastamme, josta löydät mittataulukot sekä yksityiskohtaiset ohjeet sormuksen koon selvittämiseen.

Vaikuttaako sormuksen leveys kokoon?

Kyllä, sormuksen leveys vaikuttaa olennaisesti sormuksen kokoon. Mitä enemmän sormus peittää sormeasi, sitä tiukemmalta se tuntuu. Mikäli olet tilaamassa leveää sormusta (n. 5mm tai leveämpi), suosittelemme 0,5 mm isompaa kokoa.

Paljonko sormuksen kokoa voi suurentaa?

Tyypillisesti sormuksen koon pienentäminen tai suurentaminen on mahdollista yhden sormuskoon verran. Tämä tarkoittaa yhden millimetrin muutosta sormuksen halkaisijassa. Huomioithan kuitenkin, että sormuksen koon muuttaminen on aina riippuvainen sormuksen mallista.

Kuinka selvittää salaa toisen sormuksen koko?

Jos suunnittelet salaista kosintaa, on tärkeää selvittää kumppanin sormuksen koko salassa. Mikäli kumppanisi käyttää sormuksia, helpoin tapa lienee mitata olemassa olevan sormuksen koko. Huomioithan kuitenkin, että myös oikean ja vasemman nimettömän koko voi vaihdella hieman. Rohkein salapoliisi mittaa kumppanin nimettömän hänen nukkuessaan ja ovelin keksii mitä kummallisimman verukkeen eri sormuskokojen sovittamiseen.

Jos kuitenkaan sormuksen koon selvittäminen salassa ei ole mahdollista, katsothan alta yleisimmät sormuskoot:

Mikä on yleisin naisten sormuksen koko?

Yleisimmin naisten sormusten koot vaihtelevat välillä 16,0mm - 18,0mm. Verkkokauppamme valikoimasta löydät naisten sormuksia myös yleisten kokojen ulkopuolelta.

Mikä on yleisin miesten sormuksen koko?

Yleisin miesten sormuksen koko on 18,5mm - 22,0mm. Jos tarvitset valitsemastasi sormuksesta isomman koon kuin verkkokaupassa on valittavana, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme.

Ostan sormuksen lahjaksi. Mitä jos koko on väärä?

Verkkokaupastamme tilatuilla tuotteilla on 30 päivän vaihto- ja palautusoikeus, pois lukien kaiverretut tuotteet, joilla ei ole vaihto- tai palautusoikeutta. Kaivertamattoman, käyttämättömän ja alkuperäisessä kunnossa olevan sormuksen voi vaihtaa oikeaan kokoon. Mikäli sormuksessa on kaiverrus, ja sormusta pitäisi saada pienemmäksi tai suuremmaksi, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme ja katsotaan onko asialle tehtävissä jotain.

Selaa verkkokauppamme sormusvalikoimaa

Kommentoi

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.

Ilmainen toimitus kaikkiin tilauksiin